Fjärrstyrd flygledning på plats i Norge

I helgen blev Widerøe det första flygbolaget att landa på en norsk flygplats som flygleds genom Remote Tower Control och då en central på Bodøs flygplats. Den första landningen kontrollerad av RTC-centralen skedde på Lofoten och i framtiden ska 15 flygplatser kontrolleras från Bodø.

De många norska regionala flygplatserna kommer i framtiden att inte ha några flygledare på plats. Detta på grund av höga kostnader och en billigare samt säkrare lösning genom Remote Tower Control som nu tagits i drift på Lofoten-flygplatsen Røst. Widerøe blev i lördags det första flygbolaget att använda sig av fjärrstyrd flygledning i Norge när en Dash 8 från bolaget landade på Røsts flygplats.

”Vi hade god kontakt och visuel observation av Widerøe-flygplanet hela vägen in till landning på Røsts flygplats, och det fjärrstyrda tornet fungerade optimalt”, säger Jan Østby som ansvarar för fjärrstyrda flygledartorn på Avinor.

Den norska flygplatsoperatören Avinor har byggt upp en RTC-central på Bodøs flygplats och därifrån flygleds nu trafik till och från Røst som ska få sällskap av ytterligare 14 flygplatser på centralen.

I nuläget är centralen belägen i terminalen på Bodøs flygplats, men det byggs för en ny flygledningscentral för fjärrstyrda flygledartorn några hundra meter från terminalen. När den är färdigbyggd blir den världens största central för Remote Tower Control.

(Foto: Avinor)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.