Rekordresultat för Norwegian

Norwegian presenterar i dag ett resultat före skatt på 2,3 miljarder kronor för tredje kvartalet vilket är en förbättring med hela 38 procent jämfört med samma kvartal föregående år.

Norwegians tredje kvartal präglas av ökad lönsamhet, högre enhetsintäkter, minskade enhetskostnader och minskad tillväxt, helt enligt bolagets strategi. Det innebar ett rekordresultat på 2,3 miljarder kronor för Norwegian och en förbättring med hela 38 procent jämfört med samma kvartal föregående år.

Enhetsintäkterna och intäkterna per passagerarkilometer ökade båda med tre procent under kvartalet. Omsättningen för tredje kvartalet ökade med åtta procent till 14,4 miljarder NOK, huvudsakligen på grund av en ökad interkontinental tillväxt. Totalt flög 10,5 miljoner passagerare med bolaget under tredje kvartalet, en minskning med tre procent på grund av lägre kapacitet. Kabinfaktorn var på höga 91,2 procent, upp 0,7 procentenheter.   

Norwegians främsta prioritet har under året varit och är fortsatt att gå från tillväxt till lönsamhet genom ett flertal åtgärder som bland annat inkluderar optimering av linjenätet samt ett omfattande sparpaket. Bolagets interna sparpaket #Focus2019 fortsätter med full kraft och har resulterat i besparingar på 827 miljoner norska kronor under det tredje kvartalet. Med sparpaketet räknar bolaget med att minska kostnaderna med 2,3 miljarder norska kronor i år. 

”Kvartalsrapporten visar att vi levererar enligt vår strategi om att gå från tillväxt till lönsamhet. Vi levererar ett rekordresultat med rekordhöga intäkter och minskade enhetskostnader, trots att vi har drabbats av driftsproblem utanför vår kontroll” säger Geir Karlsen, tillförordnad koncernchef och finansdirektör på Norwegian. 

Norwegians internationella närvaro blir allt starkare och USA är nu den marknad med högst omsättning följt av Norge, Spanien och Storbritannien. 

(Foto: David Peacock)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.