Norwegian köper ryska flygplan i utbyte mot tillgång till luftrum

Enligt den ryska nyhetsbyrån RTC har Norwegian tecknat ett avtal med flygplanstillverkaren Sukhoi om 40 SSJ-flygplan i utbyte mot att Norwegian får tillgång till det ryska luftrummet för flygningar till Asien.

Norwegian har tecknat en avsiktsförklaring med den ryska flygplanstillverkaren Sukhoi om 40 stycken SSJ 100-flygplan enligt den ryska nyhetsbyrån RTC. Anledningen till att Norwegian väljer att köpa ryska flygplan helt plötsligt ska dock bero på att man i utbyte får tillgång till det ryska luftrummet för flygningar till Asien. Idag har SAS ensamrätt bland de skandinaviska flygbolagen att flyga över Ryssland men nu verkar det alltså bli ändring på det.

När Norwegian får tillgång till det ryska luftrummet och möjlighet att flyga över Sibirien kan flygtiden på tilltänkta linjer till östra Asien från Europa minska med fyra till fem timmar. Bara det kan göra den minst sagt oväntade och udda affären om 40 stycken ryska passagerarflygplan meningsfull och lönsam på sikt.

Avtalet med Sukhoi innebär att Norwegian får levererat flygplanen i två steg där det norska flygbolaget till en början leasar tio av flygplan till sitt argentinska dotterbolag, Norwegian Air Argentina. Därefter ska 30 flygplan levereras till moderbolaget.

Det är dock inte säkert att affären om nya flygplan i utbyte om överflygningsrättigheter blir verklighet. Detta då moderbolaget till Sukhoi ligger under amerikanska sanktioner och det är heller inte klart att de norska myndigheterna godkänner affären.

En kommentar

  1. Hmmm, Norwegian äger ju A320 också, men de hamnade aldrig i deras färger. Hoppas att de leasar vidare alla.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.