Pilot skyldig till drönarincident på Arlanda

I slutet av augusti sågs en drönare flyga över Arlanda och all flygtrafik till och från flygplatsens stoppades. Nu står det klart att det var en pilot som flugit till Arlanda tidigare under dagen som flög med drönaren och nu riskerar han att dömas till böter.

Den 25 augusti sågs en drönare flyga över Arlandas bana 3 och alla flygtrafik till och från Sveriges största flygplats stod still i drygt 20 minuter. Flera flygningar fick dirigeras om och flygningar blev upp emot två timmar försenade. Nu står det klar att det var en spansk flygkapten i 40-års åldern som flög med drönaren och han misstänks för vårdslöshet i flygtrafik samt brott mot skyddslagen.

När polisen konfronterade den spanske piloten den 25 augusti ska han enligt DN sagt att han bara testade sin drönare och verkade obekymrad över att han flugit med drönaren över Arlanda.

Enligt piloten har drönaren varit GPS-styrd och skulle på grund av det varnat honom för att han flög över ett drönarfritt-område. När han visade upp funktionen för det för polisen dök det dock upp en varning för detta. DN skriver även att den spanske flygkaptenen vid konfrontation med polisen inte tänkt tanken att han befann sig på en flygplats och att Arlanda även är ett civilt skyddsobjekt och med det är delar av flygplatsen förbjuden att fotografera.

Huruvida en som tillvardags arbetar som pilot ska behöva ha någon som förklarar att man inte ska flyga med en drönare i närheten och över en flygplats är kanske det som är mest skrämmande vid denna händelsen och piloten i fråga riskerar nu böter för sin flygtur med drönaren.

(Foto: Don McCullough)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.