Falsk ILS-signal skapade farlig situation över Norrköping

När en flybmi Embraer genomförde en ILS-inflygning till Norrköpings flygplats i oktober 2018 fångade flygplanets ILS mottagare fel ILS-signal och Embraern kom för nära ett ultralätt flygplan som befann sig i närheten.

Den 17 oktober 2018 genomförde en Embraer 145 från flybmi en inflygning till Norrköpings flygplats bana 27 efter en flygning från München. När besättningen skulle fånga upp ILS-signalen för bana 27 fångade flygplanet dock upp en falsk ILS-signal.

Det gjorde att flygplanet sjönk och svängde betydligt tidigare än planerat, söder om den tilltänkta inflygningen, vilket i sin tur gjorde att Embraern kommer för nära ett ultralätt flygplan av typen ATEC 122 Zephyr som befann sig i okontrollerad luft. Som minst var avståndet mellan de båda flygplanen 200 fot i höjdled och 1 600 meter i sidled.

Embraer 145-flygplanets trafikkollisionsvarningssystem (TCAS) varnade och beordrade stigning när man kom för nära det ultralätta flygplanet och besättningen beslutade om att avbryta landningsförsöket. Flygplanet landade sedan vid det andra försöket på Norrköpings flygplats.

Statens haverikommission har nu kommit med en slutrapport på händelsen och konstaterar att planeringen och uppföljningen av inflygningen inte gjorts enligt rätt procedurer. Dessutom menar SHK att okunskapen kring flaska ILS-signaler bidrog till det nära mötet med det ultralätta flygplanet.

(Foto: Eluveitie)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.