Ethiopian köper South African Airways?

Om den sydafrikanska staten lägger ut South African Airways till försäljning är Ethiopian Airlines intresserade av att köpa, vilket innebär att Ethiopian sprider sin närvaro över Afrika ytterligare.

South African Airways, SAA har räddats av statliga pengar och blivit ett problem för den sydafrikanska staten då bolaget inte lyckats redovisa någon vinst på åtta år. Det har startat rykten att Sydafrika vill sälja flygbolaget och Ethiopian Airlines, genom Ethiopian Aviation Holding Group är intresserade av det sydafrikanska flygbolaget.

Både Ethiopian Airlines och SAA är medlemmar i Star Alliance och enligt Ethiopian Aviations VD Tewolde Gebremariam är man intresserade av att både stödja flygbolagets verksamhet och troligtvis köpa aktier i SAA om det blir möjligt.

Vad som dock begränsar Ethiopian att gå in i SAA är den lag som finns i Sydafrika att sydafrikanska flygbolag endast får ägas till 25 procent av utländska ägare. Men Sydafrika blir kanske tvungna att ändra på detta för att få SAA på rätt köl igen. Idag har flygbolaget skulder på cirka 1,3 miljarder dollar.

Om Ethiopian övertar delar eller hela South African Airways ställs det sydafrikanska flygbolaget till Malawi Airlines, Zambia Airways och Ethiopian Mozambique Airlines som dotterbolag till Ethiopian. Dessutom har Ethiopian kopplats ihop som en partner till Air Zimbabwe, något som hittills endast är ett rykte.

(Foto: Bahnfrend)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.