Mora kämpar vidare för flygtrafik till Stockholm

Mora kommun kämpar för att få till en flyglinje till Stockholm Arlanda genom en mellanlandning på den upphandlade flyglinjen Sveg-Stockholm. Trafikverket vägrar dock och nu förbereder Mora för att ta upp fallet i Europadomstolen.

Sedan Trafikverket stoppade den mellanlandning på Mora flygplats som Flex Flight genom operatören AIS Airlines gjorde på sin av Trafikverket upphandlade flyglinje Sveg-Stockholm Arlanda under början av 2018 har Mora varit utan flygningar till Stockholm. Mora kommun har under hela tiden arbetat för att få tillbaka flygningarna till Arlanda som man menar är viktiga för regionen.

Trafikverket är dock inte beredda att erbjuda ekonomiskt stöd för flygningar från Mora till Stockholm då man menar att det redan idag finns tillräckligt bra kommunikationer för att ta sig till Arlanda och huvudstaden genom tåg.

Samtidigt står det fritt för operatören på Sveg-Arlanda att idag mellanlanda på Mora flygplats, men då på kommersiella villkor, vilket inte är tillräckligt lockande för Flex Flight. I slutet av oktober tar dock Jonair över trafiken från Sveg, men det ser fortfarande ut som att Mora blir utan en mellanlandning.

Mora kommun menar dock att Trafikverkets bedömning av det inte finns skäl för att erbjuda ekonomiskt stöd för flygbolag att flyga från Mora till Stockholm är fel och därför är man nu beredda på att ta upp Trafikverkets beslut i Europadomstolen.

Mora kommunalråd Anna Hed säger till Sveriges Radio att frågan man vill ta upp i Europadomstolen är att tillämpningen av hur tillgänglighet och upphandlade flyglinjer fördelas är olika för olika delar i landet. Trafikverket har enligt Hed gjort en lösning som Mora kommun efterfrågar för att få till en mellanlandning på Sveg-Stockholm på andra plaster i landet.

(Foto: Skistar)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.