Sydamerikas största flygbolag lämnar Oneworld

Oneworld tappar sitt fotfäste i Sydamerika när kontinentens största flygbolag LATAM Airlines Group lämnar allianssamarbetet efter att Delta Air Lines presenterat en avsikt att gå in som ägare till 20 procent av aktierna i det sydamerikanska flygbolaget.

Sydamerikas största flygbolag och tillika medlem i Oneworld-alliansen, LATAM Airlines Group har beslutat sig för att lämna alliansen efter beskedet att Delta Air Lines går in med 1,9 miljarder dollar för att köpa 20 procent av aktierna i det sydamerikanska flygbolaget.

Delta Air Lines som är medlem i Skyteam-alliansen kommer tillsammans med LATAM Airlines Group, som består av elva flygbolag, att forma ett nytt strategiskt partnerskap som kommer innehålla 435 destinationer över hela världen.

Det nya partnerskapet mellan LATAM och Delta inkluderar bland annat en investering på 350 miljoner dollar i samarbetet från Deltas sida samtidigt som det amerikanska flygbolaget kommer att överta fyra Airbus A350 från LATAM. Dessutom tar även Delta över ett avtal om köp av ytterligare tio Airbus A350 från LATAM som ska påskynda Deltas förändring av sin flygplansflotta.

Med snart en dominerande ägare som tillhör Skyteam är det naturligt att LATAM lämnar Oneworld, men det är ändå osäkert om LATAM kommer att bli en fullvärdig medlem i Skyteam enligt Deltas VD Ed Bastian som sedan tidigare håller sig tveksam till konceptet med flygbolagsallianser. Att LATAM lämnar Oneworld är ett hårt slag för det allianssamarbetet som nu helt saknar ett flygbolag som är baserat i Sydamerika i sin medlemsportfolio.

Oneworld-alliansen, där bland annat British Airways, American Airlines och Finnair ingår, säger i ett uttalande att man respekterar LATAM Airlines beslut men är besvikna. Oneworld-alliansen är den minsta av de tre dominerande flygbolagsallianserna i världen med 13 och snart tolv medlemmar. Störst är Star Alliance med 27 flygbolag anslutna, inkluderat SAS, och på andra plats återfinns Skyteam med 19 medlemmar.

(Foto: Rafael Luiz Canossa)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.