Vad hände med SAS Boeing 747?

År 1971 tog SAS emot sin första Boeing 747, Queen of The Skies, och 16 år senare var jumbojet-epoken, med ett undantag, slut för SAS. Men vad hände sen med SAS jumbojet-flotta?

Under en tid då det var ett måste för världens flygbolag att flyga med jumbojet, Boeing 747, gjorde även SAS det. År 1971 tog man emot sin första 747:a, men det stod snabbt klart att flygplanet var för stort för den nordiska marknaden och 1987 lämnade den sista Boeing 747 SAS flotta. Dock togs en Boeing 747F in år 1996 i flottan och blev kvar i ungefär ett år.

Trots att SAS utrustade sina Boeing 747 med något färre säten än normalt, 353 stolar, och även kom att flyga ett antal i kombiversioner så nådde man aldrig upp till de volymer av frakt och passagerare som krävdes för att göra driften av jumbojet lönsam. När sedan SAS strategi ändrades från att föra in passagerare till Kastrup-hubben, till att Stockholm och Oslo skulle bära egna långlinjer var Boeing 747 inte aktuell då SAS inte ens lyckades att fylla flygplanen på Kastrup med transfertrafik från hela Norden. Slutet för drottningen av himlavalvet var därmed ett faktum.

Vad som sedan hände med SAS jumbojets har nu Simple Flying grävt vidare i, och de konstaterar att det korta svart är att flygplanen gick vidare till flygbolag överallt i världen. SAS hade totalt 12 stycken Queen of the Skies i sin flotta i både passagerare och kombikonfigurationer, och när de lämnade SAS flög de vidare hos många andra flygbolag.

Ett antal flygbolag som ärvde SAS 747:or var British Airways, Virgin Atlantic, Nigeria Airways, Avianca, Aer Lingus, Air Algerie med flera. Dessutom blev ett antal flygplan konverterade till fraktflygplan och hamnade hos fraktbolag som UPS och Polar Air Cargo.

Idag listar Airfleets SAS tidigare Boeing 747 som antingen satta i förvar eller skrotade, och detta när SAS återigen går in i en ny era av långlinje-flygande när Airbus A350 under början av nästa år gör entré på bolagets linjenät.

(Foto: Lars Söderström)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.