Stort elflygs-samarbete i Norden

Nu lanseras en nordisk satsning för att driva på utvecklingen av elflyg. Finansierat av Nordic Innovation (en organisation under Nordiska ministerrådet) skapas en plattform där SAS tillsammans med andra nordiska aktörer samlas.

En gemensam nordisk satsning för att driva på utveckligen av elflyg har nu sjösatts genom The Nordic Network for Electric Aviation, NEA. Det är ett brett samarbetet med i nuläget elva medlemmar bestående av Air Greenland, Avinor, Braathens Regional Airlines, El-fly AS, Finnair, Heart Aerospace, Iceland Air, NISA (Nordic Innovation Sustainable Aviation), RISE, SAS och Swedavia.

”Vi ska vara ett nordiskt nätverk som arbetar brett, med både infrastruktur, industrifrågor och nya affärsmodeller”, säger Maria Fiskerud, projektledare för NEA. 

Nätverket NEA ska organisera workshops och andra evenemang för att bygga kunskap och relationer i Norden med fyra fokusområden med tydliga målsättningar för att driva på framväxten av elflyg. Dels en nordisk standard för elflygets infrastruktur, affärsmodeller för att koppla samman regioner, utveckla teknologi för nordiskt klimat och skapa europeiskt men också ett globalt samarbete.

”Omställningen till ett långsiktigt hållbart flyg är en existentiell fråga för oss. Därför är det viktigt för oss att tillsammans med övriga aktörer dela kunskap för att påskynda utvecklingen av kommersiella elflyg. Vi har höga ambitioner i vårt hållbarhetsarbete och samarbetar redan idag med bland annat Airbus kring elektrifieringen av flyget”, säger Lars Andersen Resare, hållbarhetschef på SAS som är en av medlemmarna i NEA.

(Foto: Heart Aerospace)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.