Ny kinesisk storflygplats invigd

Beijings nya storflygplats Daxing International Airport har nu invigts för trafik, och den första flygningen genomfördes under förra veckan på flygplatsen som på sikt ska kunna ta emot 100 miljoner resenärer varje år.

Beijings nya storflygplats Daxing International Airport invigdes av Kinas president Xi Jinping under förra veckan. Den nya flygplatsen som år 2021 ska hantera 45 miljoner resenärer för att sedan år 2040 ha en kapacitet på 100 miljoner resenärer årligen har en beräknad kostnad på 17,5 miljarder dollar. För att kunna upprätthålla kapaciteten på 100 miljoner resenärer planerar man att ha sju start- och landningsbanor i drift, men till en början är endast fyra byggda och i drift. 

Den nya flygplatsen har den senaste tekniken med såväl ansiktsigenkänning i incheckningen som ”smarta” bagagesystem. De nya systemen testades skarpt på den första reguljära flygningen från flygplatsen den 25 september med destination Guangzhou. Den reguljära flygtrafiken kommer dock igång på allvar först i slutet på oktober då ett flertal flygbolag börja att använda den nya flygplatsen, antingen som ett komplement till Capital-flygplatsen eller enbart med trafik på den nya flygplatsen. 

Totalt kommer 101 inrikes och 15 utrikeslinjer att använda Daxing-flygplatsen och från Europa kommer Finnair, LOT samt British Airways att använda sig av den nya flygplatsen.

(Foto: N509FZ)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.