Ersättning till Icelandair för MAX-flygplan klar

Icelandair har som första flygbolag kommit överens med Boeing om en ersättning för flygförbudet på Boeing 737 MAX. Den exakta summan som ersättning är på är dock okänd.

Boeing har avsatt 5,6 miljarder dollar för ersättningar till de flygbolag som drabbats av flygförbudet på Boeing 737 MAX. Nu ska de första pengarna betalas ut då man kommit överens om en ersättningsnivå till Icelandair.

Den exakta ersättningsnivån är dock, föga förvånande, okänd då det troligtvis även innehåller rabatterande köp av framtida Boeing-flygplan. Efter att ersättningen från Boeing räknats in säger Icelandair att flygförbudet på typen kostat flygbolaget 135 miljoner dollar hittills i år.

När flygförbudet på Boeing 737 MAX trädde i kraft i mitten av mars hade Icelandair sex stycken av typen i flottan och tre stycken redo för leverans. Flygförbudet har förutom ekonomiska förluster inneburit att Icelandair sagt upp ett antal piloter som flugit MAX-flygplan och tvingats avbryta ett antal uppstarter av nya flyglinjer.

(Foto: Anna Zvereva)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.