Tyskland höjer flygskatt och inför minimipriser på flygresor

Med målet att göra tågresor billigare än flygresor inför den tyska regeringen ett minimipris på flygresor och planerar att höja flygskatten i landet från den 1 januari 2020.

I ett klimatprogram framtaget av den tyska regeringen med syfte att minska landets utsläpp ska Tyskland från den 1 januari år 2020 höja den flygskatt som idag finns på 7,38 euro per sträcka och passagerare. Det är oklart hur mycket den ska höjas i nuläget, men check-in.dk rapporterar om att en dubblering till 15 euro är trolig.

Dessutom kommer Tyskland att införa minimipriser på flygresor i landet efter en ändring i landets luftfartslag. Ändringen i lagen innebär att inget flygbolag ska kunna sälja en flygbiljett billigare än de avgifter och skatter som finns för varje passagerare. Det kan alltså innebära en avtrappning i priskriget mellan Ryanair, easyJet och Eurowings på den tyska marknaden.

Samtidigt som man höjer flygskatten och ändrar i luftfartslagarna planerar den tyska regeringen även att minska momssatsen på tågbiljetter på längre sträckor från 19 till sju procent. Detta ska enligt det framtagna klimatprogrammet göra tågresor tio procent billigare.

(Foto: Radosław Drożdżewski)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.