Statusrapport klar för GipssAero-kraschen i Umeå

Statens Haverikommission har nu släppt en statusrapport om kraschen med ett GippsAero-flygplan utanför Umeå den 14 juli i år, och den visar att flygplanets masscentrum låg utanför det tillåtna området vid den aktuella flygningen.

Det är fortfarande oklart vad som orsakade en krasch med ett GippsAero GA8-flygplan den 14 juli i år nära Umeå flygplats där nio person omkom, när Satens Haverikommission nu släppet en statusrapport om utredningen kring olyckan.

Den statusrapport som publicerats visar, efter antaganden om var personerna ombord befunnits sig vid kraschen, att flygplanets masscentrum låg utanför det tillåtna området för flygplanstypen.

Ett flygplan blir dock inte omedelbart omöjligt att flyga om man hamnar något utanför det tillåtna området. Haverikommissionen kommer att beräkna hur längdstabiliteten påverkas av det aktuella massa- och balansläget. Dessutom kommer man att genomföra ytterligare kontroller och beräkningar i de här avseendena, och även att beräkna hur längdstabiliteten påverkas av det beräknade massa- och balansläget enligt statusrapporten.

Haverikommissionen har även slagit fast att den bakre dörren som de åtta fallskärmshopparna skulle hoppat ur var öppen i samband med kraschen och att samtliga fallskärmsutrustningar var intakta inuti flygplanet.

Fortsatt kommer Haverikommissionen att samla in mer fakta och fortsätta analyseringsarbetet för att kunna släppa en slutrapport under första halvåret år 2020.

(Foto: Bidgee)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.