Slottar på Heathrow skapar debatt

En studie ledd av Virgin Atlantic hävdar att de brittiska myndigheterna måste ändra tillvägagångssättet som används när slottar tilldelas på London Heathrow. Detta för att förbättra konkurrensen när hubben expanderar.

En studie som gjorts av WPI Economics på uppdrag av Virgin Atlantic säger nu att man måste ändra det tillvägagångssätt som används för att tilldela slottar på London Heathrow. Detta då det skulle gynna konkurrensen och minska British Airways dominerande position på flygplatsen.

IAG, British Airways moderbolag, kontrollerar idag 55 procent av slottarna på Heathrow följt av Lufthansa på åtta procent och Virgin Atlantic tillsammans med sin partner Delta Airlines som har sju procent av flygplatsens start- och landningstillstånd.

Studien påvisar även IAGs dominans genom att en fjärdedel av de resenärer som reser till och från Heathrow endast har möjlig att flyga med IAG-bolag som i dagsläget flyger på 77 ”monopol-linjer” från London-flygplatsen.

Nu hoppas Virgin Atlantic att studien som gjorts ska visa på att slottarna måste fördelas annorlunda om och när en tredje start- och landningsbana kommer på plats för att en effektivare konkurrens kommer att gynna hela Storbritannien jämfört med dagens situation där en flygbolagskoncern dominerar.

British Airways menar å sin sida att Virgin Atlantic har kunnat komma åt fler slottar genom den andrahandsmarknad som finns. Dessutom säger en talesperson för British Airways att Virgin inte har klarat av att skapa mer konkurrens på Heathrow, dels genom att man lade ner sitt inrikesflyg Little Red, dragit ner på långlinjerna och hyrt ut slottar till andra flygbolag.

(Foto: Warren Rohner)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.