Blått, vitt och silver är framtiden för SAS

Blått, vitt och silver. Det är SAS nya färger som ska målas på samtliga flygplan i flottan efter att den nuvarande färgidentiteten byts ut efter 21 år.

För första gången på 21 år uppdaterar SAS den visuella identiteten och presenterar ett nytt utseende för flygplanen. Den nya designen, som presenterades vid lunchtid idag i Köpenhamn, är en modern version av klassisk skandinavisk design.

Istället för texten Scandinavian Airlines har man valt att sätta en stor SAS-logga i silver längst fram på flygplanen och på motorerna försvinner det röda tillförmån för silvergrått och ett parti blått längst fram på motorerna. Ordet ”Scandinavian” finns fortfarande på motorerna, men nu i mörkgrått, för att ge en kontrast mot den silvergrå färgen på flygplanskroppen och för att flirta med färgskalan på SAS inredning.

Ordet ”Scandinavian”, med stora, stolta bokstäver, har även placerats under planet på buken som en symbol för SAS skandinaviska ursprung och för att tydligt kunna identifieras från marken.

De tre skandinaviska flaggorna längst fram vid nosen får också ett nytt modernare utseende samtidig som flygplansstjärten fortfarande kommer att vara SAS-blå. Färgen kommer dock att förlängas och sträcker sig ner under flygplanet i en elegant linje som följer stjärtens form.

”Det nya utseendet på flygplanen är ett uttryck för framtidens SAS. Det är också en fortsättning och bekräftelse på en lång och stolt historia av att utveckla och främja skandinavisk design och kultur. Resenärer med skandinavisk anknytning kommer att känna igen sig i uttrycket och globala resenärer kommer att få se och uppleva det specifikt nordiska,” säger Rickard Gustafson, VD och koncernchef för SAS.

Enligt ett pressmeddelande från SAS visar kundanalyser att många resenärer är stolta över att vara en del av SAS-gemenskapen och att den unika blå färgen, som blivit SAS signum, tillsammans med logotypen hör till de starkaste elementen när resenärerna beskriver sina känslor för varumärket SAS. Därav fokuset på blått i SAS nya flygplansmålningar.

För att befästa bilden av SAS resa mot framtiden är de första flygplanen som får det nya utseendet av typen Airbus 320neo och Airbus 350, marknadens modernaste och mest bränsleeffektiva flygplan.

Redan 2015 introducerades en ny utformning av interiören och med den nya exteriöra designen har SAS uppnått ambitionen att förena in- och utsidan i ett enhetligt visuellt uttryck.

SAS nya flygplansmålning kommer framöver att rullas ut i takt med flygplanens ordinarie underhållsprogram. Det innebär att den befintliga flottan kommer att uppdateras med den nya designen i samband med ordinarie ommålning, något som sker vart femte till sjätte år. Alla SAS flygplan kommer att ha fått den nya designen till 2024.

(Foto: SAS)

En kommentar

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.