BRA tar in fyra nya ATR 72-600

Ut med tre äldre ATR 72-500 och in med fyra fabriksnya ATR 72-600, så gör BRA för att skapa en ännu mer flexibel och klimateffektiv flygplansflotta.

Det tioåriga hyresavtalet för de fyra planen från Singaporebaserade bolaget Avation PLC är påskrivet och flygplanen levereras till BRA under det sista kvartalet 2019 och första kvartalet 2020, direkt från ATRs fabrik i franska Toulouse.

De nya ATR 72-600 flygplanen har samma kabinkonfiguration som nuvarande plan i BRAs ATR-flotta, med plats för 72 passagerare. Dock kommer stolarna i de nya flygplanen vara modernare och av en ännu lättare modell.

Genom en enhetsflotta med enbart ATR-flygplan av -600-versionen, blir allt från planering till underhåll, service och bemanning mer effektivt. ATR 72-600 är den absolut mest klimateffektiva flygplanstypen för regionalflyg som finns idag.

När de nya ATR-planen är på plats och ATR 72-500-planen återlämnats, har BRA sammanlagt 14 stycken ATR 72-600 i sin turbopropellerflotta med en genomsnittsålder på 2 år.

BRA aviserade redan i april i år att alla bolagets tio Avro RJ ska fasas ut från flottan under år 2019-2020. Det är framförallt en åtgärd för att möta den allt minskade efterfrågan på inrikesflyg i Sverige. Med detta försvinner även många jobb från flygbolaget som är kopplade till Avro-flygplanen.

BRA har även varit öppna med att bolaget kommer att erbjuda jetflygavgångar på utvalda avgångar där kapacitetsbehov finns även i framtiden. Produktionen och operationen kommer som tidigare aviserats inte ske i BRAs egen regi, utan i samarbete med andra flygbolag. Utredning kring detta pågår dock fortsatt. Tänkbara kandidater som operatör för BRA är bland annat Regional Jet och Stobart Air.

(Foto: BRA)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.