Nytt el-flygsprojekt för Widerøe

Widerøe och Rolls Royce ska nu samarbeta och har lanserat ett projekt för att utveckla ett flygplan för Widerøe med noll utsläpp redo att sättas i trafik år 2030.

Widerøes linjenät i Norge kräver flygplan med STOL-egenskaper och bolaget ser att när de nuvarande Dash 8-flygplanen ska bytas ut så är det el-flygplan som gäller. Därför har man inlett ett samarbete med motortillverkaren Rolls Royce om att utveckla ett elektriskt flygplan som ska kunna vara i det norska flygbolagets flotta år 2030.

Rolls Royce kommer att använda sina djupa kunskaper om elektricitet och systemdesign i det nya projektet. Redan nu har den första fasen av samarbetet inletts då man tittar på operationella studier samt en förankring av de koncept som man vill arbeta med. Detta görs genom expertteam i Norge och Storbritannien med daglig kontakt enligt ett pressmeddelande.

I januari presenterade den norska flygplatsoperatören Avinor en plan på att alla inrikesflygningar i Norge på upp till 90 minuter ska flygas med el-flygplan från år 2040. Då sa Widerøe att deras utredningar kring el-flygplan stöttas både av den norska staten och Innovation Norway.

(Foto: Alasdair McLellan)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.