Avlastning för Schiphol kommer närmare

För att lätta på bördan för hårt belastade Amsterdam Schiphol Airport vill Nederländerna öppna upp Lelystad Airport för lågpristrafik och nu går planerna vidare efter att EU-komissionen godkänt planerna.

Nederländerna vill öppna upp Lelystad Airport för lågprisflyg för att delas avlasta Amsterdam Schiphol Airport, men också frigöra kapacitet för mer trafik till storflygplatsen. Arbetet med att göra Lelystad Airport redo för kommersiell flygtrafik går nu vidare då EU-kommissionen godkänt planerna för Lelystad enligt NOS.

Dock kommer EU-kommissionen först att släppa sin rapport i fallet i slutet av september och den nederländska regeringen vill inte kommentera uppgifterna om att EU godkänt planerna för Lelystad Airport.

Det finns dock ett villkor för att EU-kommissionens godkännande ska gälla och det är att flygbolag frivilligt väljer att flytta till Lelystad Airport för sina Amsterdam-flygningar. Än så länge är det dock bara det KLM-ägda lågprisflygbolaget Transavia som har sagt att man vill flytta till Lelystad medan både easyJet och TUI har sagt nej till en flytt från Schiphol.

Om allt går som det ska hoppas Nederländerna kunna öppna Lelystad Airport för lågprisflyg under nästa år för att då ge Schiphol större spelrum i ett försök att locka till sig fler attraktiva långlinjer. Den planerade öppningen av Lelystad för passagerartrafik har dock redan blivit försenad två gånger på grund av protester mot utvecklingen av Lelystad samt att den bullerundersökningen som genomförts vid flygplatsen varit felaktig.

(Foto: Magalhães)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.