Tyngdpunktsproblem gör att Lufthansa minskar antalet passagerare på A320neo

Efter direktiv från EASA gällande problem med tyngdpunkten på Airbus A32neo har Lufthansa nu blockerat den sista stolsraden på samtliga flygplan typen som man har i sin flotta.

Ett luftvärdighetsdirektiv från EASA har utfärdats efter att man upptäckt pitch och tyngdpunktsproblem på Airbus A321neo och den mindre A320neo utrustade med Space Flex-kabinen som tar sex fler passagerare än en traditionell kabin. Problemet innebär att under vissa manövrar och omständigheter är flygplanets skevroder, höjdroder och den tillhörande kompenserande mjukvaran defekt.

Det innebär att flygplanet gör en manöver liknande en avbruten landning och att anfallsvinkeln på flygplanet blir högre än vid en normal ”go-around”. Under dessa förhållanden ska Airbus-flygplanet normalt justera anfallsvinkeln automatiskt, men på grund av defekten görs inte detta. Piloterna måste istället själva justera anfallsvinkeln.

För att problemet överhuvudtaget ska uppstå måste A320neo vara i landningskonfiguration samt ha tyngdpunkten nära den bakre gränsen i flygplanet. På grund av detta har Lufthansa beslutat att blockera den sista stolsraden på sina A320neo för att motverka att tyngdpunkten hamnar för långt bak i flygplanet.

(Foto: TJDarmstadt)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.