Slovenien förbereder reservplan om Adria går i konkurs

Adria Airways ekonomiska situation har gjort den slovenska staten orolig och om det slovenska flygbolaget går i konkurs planerar man för att gå in med ekonomiskt stöd på ett antal viktiga flyglinjer för Slovenien.

Adria Airways är Sloveniens flaggflygbolag och har sin bas på Ljubljana Airport utanför den slovenska huvudstaden. Bolaget flyger med en flotta på 20 flygplan, tre Airbus A319, elva Bombardier CRJ samt sex SAAB 2000 till 18 destinationer. Den senaste tiden har Adria dock dragits med ekonomiska problem och om flygbolaget går i konkurs förbereder nu den slovenska staten en reservplan för att upprätthålla Sloveniens förbindelser med Europa.

Reservplanen innebär att den slovenska staten ska gå in med ekonomiskt stöd på fyra till fem viktiga flyglinjer från Ljubljana till flygbolag som vill flyga på sträckorna.

Att gå in med ekonomiskt stöd på flyglinjer från den slovenska huvudstaden kräver dock en justering av Sloveniens lagar gällande just ekonomiskt stöd för flyglinjer.

Adria Airways har under tidigare möten med den slovenska staten efterfrågat ekonomiskt stöd och assistans för att upprätthålla vissa flyglinjer. Detta har dock Slovenien sagt nej till då man inte får ge ekonomiskt stöd till Adria Airways förrän år 2021.

Det på grund av en EU-lag som innebär att Slovenien gav ekonomiskt stöd till Adria år 2011 och att det måste gå en tio års period innan det kan bli aktuellt igen.

(Foto: Konstantin von Wedelstaedt)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.