WOW Air tillbaka i höst

Det isländska flygbolaget WOW Air är snart tilbaka i luften igen, men nu med amerikanska ägare och en långsam expansion av verksamheten med tolv flygplan i flottan till sommaren nästa år.

Från slutet av oktober kommer WOW Air återigen att börja flyga efter att flygbolaget gick i konkurs i slutet av mars. Denna gången är det dock med amerikansk backning i form av USAerospace som leds av affärskvinnan Michele Ballarin.

Det nya WOW Air, WOW Air LLC, kommer att ha sitt huvudkontor och bas på Dulles-flygplatsen utanför Washington DC medan både underhållsfaciliteter samt ett kontor kommer att finnas på Island. Till en början kommer flygplansflottan bestå av två flygplan för att till sommaren år 2020 ha växt till tolv flygplan. I nuläget är det inte klart vilken flygplanstyp som ska användas men en mix av flygplan från både Airbus och Boeing är sannolik enligt Michele Ballarin.

Att WOW Air nu är amerikanskt innebär att de två första flygplanen kommer att flygas på ett amerikanskt AOC och under nästa år är planen att man ska ansöka om ett isländskt AOC och bli ett isländskt flygbolag.

WOW Airs första flyglinje blir mellan Washington DC och Reykjavik med dagliga flygningar från slutet av oktober. Det är dock oklart hur linjenätet kommer att se ut under nästa år då flottan ska ha växt till tolv flygplan. Michele Ballarin berättade under en presskonferens att WOW Air denna gången kommer expandera långsamt och att den optimala lönsamheten för bolaget uppnås när man har tio till tolv flygplan i sin flotta.

Nya WOW Air kommer dock ha en annorlunda framtoning jämfört med sin föregångare då man ska ge alla passagerare loungtillgång och inrikta sig mer på frakt och då speciellt att flyga fisk från Island till den amerikanska östkusten.

(Foto: Oliver Holzbauer)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.