Stororder på SpaceJet för Mitsubishi

Det amerikanska regionalflygbolaget Mesa Airlines har tecknat en avsiktsförklaring på upp till 100 stycken SpaceJet M100 från Mitsubishi som är tänkt att agera ersättare till Bombardiers CRJ-flygplan.

Mitsubishis MRJ-flygplan fick inför Paris Airshow i år ett nytt namn, SpaceJet, och samtidigt köpte man även rättigheterna till Bombardiers CRJ-program för att kunna utveckla sina egna flygplan vidare. Det har nu resulterat i en avsiktsförklaring på 100 stycken 76-stolars M100-flygplan från amerikanska Mesa Airlines.

Avsiktsförklaringen ska förhoppningsvis resultera i att Mesa beställer 50 flygplan och sedan får köprättigheter för ytterligare 50 M100 med leveransstart år 2024. Mitsubishis SpaceJet kommer att ha Pratt & Whitney PW 1200-motorer när flygplanet väl kommer i trafik.

Med 76 stolar lyckas SpaceJet M100 att precis nudda vid den övre gräns som finns för flygplan som används som feeder-flygplan i USA enligt en klausul i de amerikanska piloternas avtal. Tidigare hade M100 endast haft 70 stolar, sex färre än konkurrerande Embraer 175, men med nu 76 stolar ombord har flygbolagen uppenbarligen fått upp intresset för typen.

Mesa Airlines är ett av de större amerikanska regionala flygbolagen och flyger uteslutande på uppdrag av American och Untited Airlines med en flotta på 85 Bombardier CRJ-flygplan och 60 Embraer 175.

(Foto: Matti Blume)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.