Emirates börjar fasa ut A380

Emirates har sakta börjat att fasa ut sin superjumbos Airbus A380 och enligt en pensioneringsplan ska antalet A380 nå sitt högsta antal runt år 2025 för att därefter minska.

Efter Airbus beslut att avveckla tillverkningen av A380-flygplan har Emirates minskat sin order från 162 till 123 flygplan och i nuläget har man 112 flygplan av superjumbon i flottan. Emirates har som avsikt att stabilisera antalet flygplan kring 115 stycken för att sedan gå ner till 90 till 100 A380 under mitten av nästa årtionde. Det innebär att ett tiotal flygplan kommer att tas ur flottan de närmsta åren.

Emirates har redan nu börjat fasa ut A380-flygplan för att kunna använda dem som reservdelslager till sina övriga flygplan av typen. Flygbolagets VD Tim Clark säger dock att varje öde för en A380 som fasas ut är individuellt, vilket innebär att vissa kan sluta upp som reservdelsresurs medan andra kan säljas vidare till andra flygbolag.

Andrahandsmarknaden för superjumbon är dock inte strålande och därför har Emirates även förlängt den planerade tiden i flottan för ett antal A380 istället för att pensionera dem. I nuläget är det två Airbus A380 som fasats ut på grund av att en större underhållscheck närmade sig och då ansåg Emirates att det var ekonomiskt bättre att ta ur flygplanen ur flottan.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.