Embraer kan tänka sig bygga ny regionaljet

Nya flygplan med plats för 50 passagerare är idag få och särskilt om de ska drivas med jetmotorer. Det har fått de amerikanska flygbolagen att lobba för ett nytt flygplan och Embraer är intresserade av att bygga ett nytt jetflygplan i 50-stolarsklassen.

Nya flygplan som har 50 stolar är idag få då flygbolagen allt som oftast vill ha större flygplan. Dock ser Embraer en stor potential i att bygga ett nytt 50-stolars flygplan och ett amerikanskt flygbolag vill lägga en stororder, men det är dock ingen garanti för att projektet blir av.

Idag flyger drygt 1 000 jetflygplan runt om i världen som har plats för 50 passagerare och ersättarna till dem är få. ATR har sin turboprop ATR 42, men för de amerikanska flygbolagen, där 700 av 50-stolars flygplanen finns är det jet som gäller och då finns det få alternativ.

Embraer har nu öppnat för att bygga ett nytt flygplan med plats för 50 passagerare och det amerikanska flygbolaget som är intresserade av att lägga en stororder på det flygplanet är Skywest. Idag flyger man med 200 stycken Bombardier CRJ 100 och 200-flygplan för American Airlines, Delta, Alaska Airlines och United Airlines.

Det finns dock flera frågetecken som måste rätas ut innan planerna kan bli verklighet och ett problem som lyfts fram är att en framtida pilotbrist kan innebära att flygbolagen tvingas till att använda sig av större flygplan och färre avgångar än vad som är optimalt. Experter menar också att 50-70 stolarsflygplan så småningom kommer att försvinna från den amerikanska marknaden tillförmån för större flygplan.

(Foto: Curimedia)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.