Utredning om JAS-haveri i Ronneby klar

Utredningen kring den JAS 39 Gripen som den 21 augusti förra året träffades av fåglar och havererade strax utanför Ronneby flygplats är nu klar. Rapporten ger både Försvarsmakten och SAAB läxor för att förbättra och förebygga liknande situationer i framtiden.

I samband med en övning i instrumentinflygning på Ronnebys flygplats den 21 augusti 2018 anmälde piloten på ett JAS 39 Gripen att en fågelkollision inträffat och begärde att få landa.

Initialt slocknade samtliga skärmar i cockpit, men nödinstrumenten återkom kort därefter. Piloten påbörjade en sväng för att återvända till flygplatsen, men flygplanet tappade fart och piloten upplevde kontrollsvårigheter och att motorn inte svarade på gasreglaget. Han beslöt sig då för att lämna flygplanet genom att skjuta ut sig med hjälp av planets räddningssystem. Piloten, en 45-årig man, landade med fallskärm och klarade sig utan allvarliga skador. Flygplanet havererade dock och totalförstördes då en brand utbröt i samband med haveriet, men den kunde släckas med hjälp av en av Försvarsmaktens helikoptrar från F17.

Av utredningen framgår att fåglarna som Gripen-planet kolliderat med var av arten storskarv som är betydligt större än vad motorn är konstruerad för att klara av. Skadorna på motorn blev också så omfattande att motorn stannade omedelbart och inte gick att återstarta.

Utredningen ger också Försvarsmakten och SAAB i läxa att undersöka om ett varningssystem för fågelkollisioner kan införas på Gripen-flygplanen för att undvika en liknande incident framöver. Dessutom menar Haverikommissionen att de nödchecklistor som finns inte är anpassade för låghöjdsförhållanden och att de bör ses över för att förenkla beslutsfattandet för piloten vid en fågelkollision som resulterar i motorbortfall.

Analysen av räddningsinsatsen i samband med kraschen visar också på ett behov av förbättrad kommunikation och samordning samt att det föreligger ett behov av vägledning för berörda aktörer för att de ska kunna bedöma och hantera de risker som uppstår i samband med flyghaverier. Detta är något som Försvarsmakten och MSB, Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap fått i uppdrag att titta på.

Utredningen visar också att det finns ett behov av att inom Försvarsmakten förbättra beredskapen och rutinerna för hantering av miljökonsekvenserna av ett flygplanshaveri.

(Foto: Tuomo Salonen / SIM)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.