SAS kommer inte behöva betala ut ersättning till de resenärer som drabbades av pilotstrejken i bolaget i april och maj tidigare år efter ett vägledande besked från Allmänna Reklamationsnämnden.
Efter att tre olika fall prövats om ersättning i samband med SAS-strejken tidigare i år står det klart att SAS inte behöver betala ut ersättning till resenärer som drabbades av inställda och försenade flyg. Detta enligt ett vägledande beslut från Allmänna Reklamationsnämnden, ARN.
SAS utgångspunkt i det hela är att strejken i april och maj 2019 är en extraordinär omständighet. Det innebär att den extra schablonersättningen som betalas ut vid försenade eller inställda flyg enligt EU-förordning 261/2004 inte är tillämpbar och SAS välkomnar därför ARN:s beslut.
Frågan har dock stor principiell betydelse för flygbolag och konsumenter i hela EU och det pågår rättsprocesser även i andra EU länder om strejker är att betrakta som en extraordinär omständighet.
SAS skriver i en kommentar att man dock tycker det är bekymmersamt att domstolar i medlemsstaterna gör olika tolkningar av om en strejk är en extraordinär händelse i EU 261 och att passagerare därmed har olika rättigheter till ersättning beroende på var de kommer ifrån. Frågan är därför av stor principiell betydelse för flygbolag och konsumenter i hela EU.
SAS förhoppning är därför att de fall som lämnats in i samband med strejken i vår kan prövas av EU-domstolen. Om EU-domstolen kommer fram till att strejken inte är extraordinär så kommer de passagerare som har rätt till det att få EU-kompensation i slutändan.
Totalt fick över 4 000 avgångar ställas in och strejken gjorde att endast flygningar från SAS underleverantörer Flybe, CityJet och Nordica kunde genomföras under nästan en hel vecka.
(Foto: SAS)