SAS ska spara mer och möblerar om i ledningen

En vinst på 1,5 miljarder kronor före skatt under det tredje kvartalet är inte tillräckligt och SAS tar nu ny sats för att effektivisera sin verksamhet ytterligare med ett nytt sparpaket under nästa år.

Tredje kvartalet kännetecknades av en robust produktion, vilket i kombination med en framgångsrik säsongsanpassning gav ett rekordhögt antal passagerare och intäktsökning under högsäsongen. Även om intäktsökningen är uppmuntrande så kräver rådande makroekonomiska utmaningar en förbättrad effektivitet för att säkra konkurrenskraft och långsiktig lönsamhet. Så inleder Rickard Gustafson redovisningen av SAS tredje kvartal.

Under det tredje kvartalet i bolagets räkenskapsår redovisar man en vinst på 1,5 miljarder kronor före skatt, men kostnaderna minskar inte tillräckligt för att flygbolaget ska stå rustade framöver. Därför ska SAS nu spara ännu mer.

Resultatet i år var 513 miljoner kronor sämre än de tredje kvartalet för räkenskapsåret 2018 och detta beror främst på ökade bränslekostnader, en fortsatt svag svensk krona mot amerikanska dollar och pilotstrejken i början av kvartalet.

Utmaningen i form av en svag svensk krona och tecknen på en avmattning i den europeiska ekonomin betonar behovet för SAS att anpassa verksamheten till rådande marknadsförutsättningar och öka förändringstakten för att säkra långsiktig lönsamhet bortom 2020 menar Gustafson.

SAS kommer även att införa en ny organisatorisk struktur i koncernledningen från den 1 oktober för att öka takten i effektiviseringarna. Det innebär att den nuvarande driftsenheten kommer att delas upp i Airline Operations, med ansvar för flygverksamheten i samtliga produktionsplattformar, och Airline Services, med ansvar för marktjänster, tekniskt underhåll och frakt.

Dessutom kommer försäljning, marknadsföring och kommersiella enheter att samlas i en kommersiell enhet. I samband med den nya strukturen kommer även vice VD Göran Jansson och Executive Vice President Sales & Marketing Anelie Nässen att lämna SAS.

Foto: Alex Beltyukov – RuSpotters Team

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.