Drönarpilot på Arlanda satte många liv på spel

Den man som flög med en drönare över Stockholm Arlanda Airport i söndags är försatt på fri fot men man misstänks för vårdslöshet i flygtrafik då han utsatt människor för stor fara. Dessutom är han misstänkt för olovlig avbildning av skyddsobjekt visar en polisanmälan.

Den 25 augusti upptäckte flygtrafikledningen i Arlandatornet att det flög en drönare över flygplatsens område. Polis larmades till Jumbo Stay på Arlanda runt 21-tiden på söndagen och där kunde man dels hitta den misstänkte piloten, en man i 40-årsåldern, men också beslagta en drönare och en mobiltelefon.

Under måndagen försattes den misstänkte på fri fot, men han är fortsatt misstänkt för vårdslöshet i flygtrafik genom att ha flugit en drönare på Arlanda som därmed utsatt både flygplatsen och många liv för stor fara.

Dessutom misstänks drönarpiloten för olovlig avbildning av skyddsobjekt, men Swedavia har tillsvidare ett undantag från regeln om avbildningsförbud på alla platser utom på de ytor där säkerhetskontroller genomförs.

Flygturen med drönare gjorde att all flygtrafik på Arlanda stoppades under cirka tio minuter under söndagskvällen och fyra flygplan landade på Skavsta flygplats istället för Arlanda.

(Foto: Don McCullough)

En kommentar

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.