ATR tillfälligt undantagna i USAs sanktioner mot Iran

USA har tillfälligt lyft på sanktioner mot Iran som innebär att flygplanstillverkaren ATR får lov att leverera reservdelar till Iran Air, men att leverera nya flygplan är det fortsatt stopp för.

Redan i april fick ATR tillstånd från USA att leverera reservdelar och förnödenheter till Iran Airs ATR-flotta som består av 13 flygplan, men det är först nu som man offentliggjort det tillfälliga undantaget i USAs sanktioner mot Iran.

Undantaget innebär att Iran Air fram till den 30 april år 2021 kan leverera reservdelar, komponenter, verktyg, uppdaterad mjukvara och vara behjälpliga vid tekniska problem för att kunna garanterna en fortsatt säker drift av ATR-flygplan i Iran lyder det enligt ett pressmeddelande från den franska flygplanstillverkaren.

Men ATR får däremot inte leverera flygplan till iranska flygbolag vilket i nuläget hindrar sju ATR-flygplan från att levereras till Iran Air. När USAs president Trump återinförde sanktionerna mot Iran levererade ATR fem flygplan på samma dag, den 5 augusti, till Iran vilket gör att man nu har 13 ATR i flottan hos Iran Air. Hade dock sanktionerna trätt i kraft 24 timmar senare hade ytterligare tre flygplan kunnat levererats enligt Simple Flying.

(Foto: Iran Air)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.