Tillverkning av Dornier 328 på gång i Europa

Den amerikanska flygplanstillverkaren Sierra Nevada planerar nu för en anläggning i Europa och ska där återuppta tillverkningen av Dorniers 328-flygplan.

I Leipzig kommer det framöver att ske tillverkning av Dornier 328 flygplan om allt går i lås för den amerikanska flygplanstillverkaren Sierra Nevada. Tillverkaren planerar att tillsammans med tyska 328 Support Services som är det bolag som äger rättigheterna för Dornier 328 återuppta tillverkningen av turbopropversionen av 328-flygplanet som har plats för 30 passagerare.

Dornier 328 slutade att tillverkas år 2002 efter att Dornier tillsammans med Fairchild misslyckades med att introducera ett nytt regional flygplan Dornier 728, men 17 år senare kan nu 328 få sin revansch.

Tidigare har Sierra Nevada velat ta upp tillverkningen av både turbopropp och jetvarianten av D328 genom ett turkiskt samarbete med TRJet men nu hoppas man alltså kunna fylla det gap som finns på flygplansmarknaden för 30-50 sätes flygplan genom att tillverka Dornier-flygplan i Leipzig.

Den största operatören av Dornier 328-flygplan idag är US Air Force med 20 flygplan, följt av danska Sun Air och tyska Private Wings som har tolv respektive tio 328-flygplan i sina flottor.

(Foto: U.S. Air Force photo/Tech. Sgt. Jasmin Taylor)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.