SSU vill förbjuda delar av inrikesflyget – äger samtidigt aktier i SAS

SSU vill förbjuda inrikesflyget mellan landets tre största städer och införa en progressiv flygskatt. Samtidigt har det nu visat sig att SSU äger aktier i SAS, något som man förklarar med att politiska beslut inte hänger ihop med SSUs ekonomi.

Inget inrikesflyg från Göteborg och Malmö till Stockholm och en progressiv flygskatt. Så vill Socialdemokraternas ungdomsförbund SSU ha det, men samtidigt äger man aktier i SAS, ett förvärv som dessutom ska ha skett så sent som 2018 och varit det enskilt största nyinköpet sedan 2014, enligt DN.

SSU förklarar dock det hela med att det är externa aktie- och fondförvaltare som gjort genomfört köpet av SAS och att ungdomsförbundet inte har tagit ett aktivt beslut i frågan om att köpa aktier i SAS. SSU tar inte politiska beslut efter hur förbundets ekonomi påverkas enligt förbundssekreteraren Andrea Törnestam

Oavsett är det intressant att SSU har innehav i en bransch som man vill skära ner på och begränsa och som man målat fram som det stora klimathotet. Förbundssekreteraren Andrea Törnestam säger dock till DN att den placeringspolicy som används beskriver att företaget som man investerar ska göra ett för branschen tillräckligt miljöarbete, vilket uppenbarligen SSUs aktie- och fondförvaltare anser att SAS gör.

(Foto: SAS)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.