Hong Kongs flygplats stängd igen – Cathay Pacfic pressade

Under tisdagen tvingades Hong Kongs internationella flygplats återigen att stänga på grund av kraftfulla protester och flygbolaget Cathay Pacfic tvingas nu stoppa protsterande personal att arbeta på flygningar till Kina.

Under både måndagen och tisdagen har protesterande i Hong Kong lyckats stänga ner all flygverksamhet på den internationella flygplatsen efter sittdemonstrationer i incheckningshallen. Hong Kongs internationella flygplats är en av världens största flygplatser och hanterar dagligen drygt 200 000 resenärer.

För Cathay Pacific som är det största flygbolaget på Hongs Kongs flygplats har nu demonstrationerna och protesterna mot Kina inneburit att Kina kräver att få reda på identieten på samtliga i besättningen som arbetar på flygningar till landet. Detta för att Kina ska kunna identfiera personer på flygbolaget som deltar i protesterna i Hong Kong.

Cathay Pacfic har gått med på Kinas krav om att redovisa identieten på besättningspersonal innan flygningarna till Kina, och samtidigt har Kina även förbjudit samtliga anställda på flygbolaget som protesterar i Hong Kong att flyga till landet.

För Cathay Pacific är Kina en stor marknad, ungefär en femtedel av flygbolagets flygningar går till landet, och det är troligen orsaken till att man går med på Kinas krav gällande besättningarna. Cathay Pacfics VD har också gått ut och fördömt demonstrationerna, men styrelseordföranden betonar att flygbolaget inte har en tanke på att påverka de anställdas åsikter.

Även Cathay Pacfics börsvärde påverkas kraftigt och befinner sig nu på den lägsta nivån på tio år.

(Foto: Andy Mitchell)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.