Airbus tillverkar nu A220 i USA

Med minst 75 flygplan att leverera till Delta Air Lines har Airbus nu börjat tillverka A220-flygplan i Alabama, USA där den europeiska flygplanstillverkaren redan tillverkar flygplan ur A320-familjen.

Airbus beskriver starten av A220-tillverkningen i USA som ett bevis på att man är en topptillverkare i USA och samtidigt ökar sitt globala avtryck på anläggningarna i Asien, Kanada, USA och Europa.

Det första A220-flygplanet som nu tillverkas vid Airbus anläggning i Mobile, Alabama är en A220-300 som ska levereras till Delta Air Lines, som beställt minst 75 flygplan av A220, under nästa år.

Airbus tillkännagav planerna på en amerikansk tillverkning av A220 i samband med att man tog över A220-programmet från kanadensiska Bombardier. Detta då USA hotat med att införa så höga importskatter på flygplanen så att beställningar från amerikanska flygbolag blivit omöjliga att genomföra. USA menade att A220/CSeries skulle hota Boeings position då Bombardier fick ekonomiskt stöd från den kanadensiska staten.

Det problemet är nu ur vägen och framtiden ser ljus ut för A220-familjen efter att Airbus tagit över och försäljningen har sedan förra året blomstrat. Bland annat med en stor beställning på 120 flygplan från Air France.

(Foto: Rammerjammer)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.