Stabilt i juli för SAS

Flygskatt, flygskam eller konjunkturnedgång. Det är orsaker som lyfts fram när de svenska flygplatserna går kräftgång. För SAS del visade däremot passagerarsiffrorna i juli en helt annan utveckling med all time high för månaden samtidigt som man genomförde 99,6 procent av sina planerade flygningar. 

Under juli reste mer än 2,8 miljoner passagerare med SAS, vilket är nytt rekord för en julimånad och en viss ökning jämfört med samma månad föregående år. Samtidigt skedde en markant förbättring av den operationella stabiliteten och en gynnsam utveckling av passageraryielden.

SAS kapacitet i reguljärtrafiken utvecklades positivt under juli och ökade med över 2 procent samtidigt som antalet passagerare ökade med knappa 0,2 procent vilket innebar ett nytt rekord för juli. Regulariteten ökade med 1,8 procentenheter till höga 99,6 procent och punktligheten ökade med 4,4 procentenheter till 72,4 procent.

”Sedan förra året har vi gjort stora förbättringar för att säkerställa en stabil operationell drift, som resulterat i betydligt förbättrad punktlighet och regelbundenhet”, säger Rickard Gustafson, VD för SAS.

Under sommarsäsongen är efterfrågan på fritidsresor hög och därför flyttas kapacitet till fritidsinriktade linjer. Jämfört med förra året har efterfrågan varit hög på inrikes och europeiska linjer, medan den varit något lägre på interkontinental trafik. Valutajusterad passageraryield har fortsatt att utvecklas positivt och ökade med 1,5 procent.

SAS presschef Freja Annamatz säger till check-in.dk att man inte ser samma utveckling av den svenska inrikestrafiken i juli som Swedavia där passagerarsiffrorna minskar kraftigt. Samtidigt ökar inrikestrafiken i Norge och Danmark för bolaget.

”Vi är glada att antalet passagerare som valde att resa med SAS ligger på rekordnivå för juli månad. Det visar att vår strategi att flytta över kapacitet till fritidsinriktade linjer under högsäsong, tillsammans med ett konkurrenskraftigt erbjudande, tar oss i rätt riktning. Förnyelsen av vår flotta till mer bränsleeffektiva flygplan fortsätter, vilket minskar våra koldioxidutsläpp. Under juli fick vi leverans av en ny A330E och kunde därmed fasa ut en äldre och mindre effektiv A340 i vår långdistansflotta, säger Rickard Gustafson, VD för SAS i en kommentar till månadsrapporten för juli.

(Foto: SAS)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.