IAG går mot strömmen – vill ha MAX-flygplanen levererade tidigare

En del flygbolag väljer att dumpa Boeings 737 MAX helt efter flygförbudet på typen, men IAG, International Airlines Group, vill istället att deras leveranser av flygplanstypen till koncernen ska starta ett år tidigare än planerat.

IAG, International Airlines Group, som bland annat äger British Airways och Iberia, kom under Paris Airshow med en stor överraskning då man beställde 200 stycken Boeing 737 MAX-flygplan samtidigt som flygplanstypen är belagd med flygförbud efter två olyckor. Troligtvis har man fått de 200 flygplan till ett bra pris och nu vill man även ha MAX-flygplanen levererade tidigare än planerat.

Sedan tidigare var leveranserna planerade att ske mellan år 2023 och 2027, men koncernchefen Willie Walsh säger nu att man för bra samtal med Boeing om att kunna börja leverera flygplanen ett år tidigare, år 2022. Samtidigt säger Walsh att man är besviken på Airbus över de försenade leveranserna av A321neo till IAG-bolaget Aer Lingus som han menar är oacceptabla. I nuläget har Aer Lingus tagit emot en av sex A321-flygplan.

När MAX-flygplanen väl levereras till IAG, antingen från år 2022 eller 2023 ska flygplanen, av varianterna MAX 8 samt MAX 10, användas hos IAG-bolagen Vueling och LEVEL samt vid British Airways hubb på London Gatwick.

(Foto: Boeing)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.