Southwest: Ingen MAX i luften förrän nästa år

En av Boeings viktigaste kunder Southwest Airlines räknar inte med att ha Boeing 737 MAX åter i trafik förrän tidigast år 2020 och flygförbudet gör att flygbolaget lämnar en av New Yorks storflygplatser.

Det råder stor osäkerhet kring när Boeing kan få sitt MAX-flygplan godkänt av FAA och EASA för att åter kunna sätta flygplanstypen i kommersiell trafik. En av Boeings mest lojala kunder, det amerikanska lågprisflygbolaget Southwest Airlines, flyttar nu fram trafikstarten för B737 MAX och tror tidigast på trafikstart den 5 januari år 2020.

”Baserat på de senaste direktiven från Boeing antar vi för stunden att MAX-flygplanen blir godkända för flygtrafik igen under det fjärde kvartalet 2019. Med det i bakhuvudet kommer vi proaktivt förlänga de MAX-relaterade ändringarna i vårt trafikprogram till den 5 januari 2020 för att uppnå en pålitlig drift och försäkra oss om att våra kunders bokning går att genomföra”, säger Southwest Airlines koncernchef Gary C. Kelly.

Southwest Airlines är världens största operatör av MAX-flygplanen med i nuläget 34 stycken som står parkerade i Mojaveöknen i väntan på att åter få börja flyga. Som en konsekvens av att Southwest har flera flygplan stående i malpåse har flygbolaget även beslutat sig för att sluta flyga till Newark-flygplatsen utanför New York efter åtta år på flygplatsen. Istället kommer Southwest att fokusera trafiken till La Guarida.

(Foto: Tomás Del Coro)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.