Ny terminal invigd i Split

Med Kroatien som ett allt mer populärt land att besöka för turister har flygplatskapaciteten på Splits flygplats längs den adriatiska kusten varit för liten, men nu har man äntligen öppnat sin nya terminal som ökar kapaciteten markant.

Alla semesterfirare som ska flyga till Splits flygplats under sommaren kan andas ut. Den tidigare trånga och oftast överfulla terminalbyggnaden har nämligen kompletterats med en ny och betydligt större terminal som nu invigts, enligt Simple Flying, för att öka flygplatsens kapacitet och komfort. Den nya terminalen har Splits flygplats själv finansierat och under 2018 gjorde flygplatsen en vinst på 43 miljoner pund.

Det är efter att efterfrågan på flygresor till Kroatien ökat markant de senaste åren som Split, Kroatiens näst största flygplats, nu byggt ut med en modern glasterminal. Passagerarsiffrorna på flygplatsen ökade under 2018 med 11 procent och mellan 2010 och 2016 ökade antalet resenärer som använde flygplatsen från 1.2 till 2.3 miljoner vilket tyder på att en expansion av flygplatsen varit nödvändig.

Med öppnandet av den nya terminalen tror Simple Flying att ännu mer lågprisflygningar kan tillkomma till Split då flygplatsen nu kan sänka sina avgifter för flygbolagen för att uppmuntra nya flyglinjer. Tidigare har den begränsade terminalkapaciteten gjort att Split i princip kunnat välja vilka flygbolag som trafikera flygplatsen och därefter kunnat ta bra betalt. Det är ett av skälen till att Ryanair inte återfinns på flygplatsen då Split hållt hårt på sin avgifspolicy.

(Foto: Split flygplats gamla terminal, Ballota)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.