1 500 jobb i fara hos Ryanair men dotterbolag expanderar

Ryanairs dotterbolag Malta Air kommer förutom att flyga Ryanairs linjer från Malta även att ta över baser i Frankrike, Tyskland och Italien från moderbolaget. Samtidigt säger Ryanairs VD att 1 500 jobb hos moderbolaget är i fara som konsekvens av flygförbudet på MAX-flygplanet.

Ryanairs dotterbolag Malta Air ska under den kommande vintern ta över samtliga flygningar som det irländska lågprisflygbolaget utför från Malta. Det innebär att Ryanair utökar sin närvaro på Malta genom Malta Air då man ökar antalet baserade flygplan på ön från sex till tio.

Redan idag flyger Malta Air från Bordeaux, Marseille samt Karlsruhe/Baden-Baden med två Boeing 737-800 baserade på varje flygplats medan man på Kölns flygplats har fem flygplan baserade. Malta Airs närvaro på det europeiska fastlandet kommer dessutom att utökas då flygbolaget även kommer att ta över samtliga Ryanairs baser i Frankrike, Tyskland och Italien. Ryanaris VD Michael O´Leary understryker dock att samtliga besättningar som är baserade i länderna fortsatt kommer vara anställda med lokala villkor och regler.

Samtidigt som Malta Air expanderar så står det också klart att flygförbudet för Boeing 737 MAX gör att Ryanair kommer att tvingas säga upp närmare 1 500 av totalt 17 500 anställda. Detta då tillväxtplanerna för sommaren år 2020 sänkts från sju till tre procent enligt Bloomberg. I nuläget rör det sig om ett överskott på 500 piloter och 400 kabinanställda, och till det kommer ytterligare 600 tjänster att försvinna innan nästa sommar.

Ryanair hann aldrig börja flyga med MAX-flygplanen innan de fick flygförbud i mitten av mars och skulle ha tagit emot 25 stycken under detta året och 25 enbart under det första kvartalet nästa år. Nu hoppas man istället på att de fem första ska levereras i januari år 2020 och att 30 flygplan av typen kan användas i trafikprogrammet nästa sommar.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.