Amapola-Fokker lägger grunden för nytt europeiskt flygbolag

När det nya flygbolaget Air Antwerp med bas i Belgien snart ska dra igång sin verksamhet så är det med en Fokker 50 från Amapola Flyg som blir stommen i flygningarna.

Nystartade Air Antwerp som är ett samarbete mellan CityJet och KLM har nu tagit emot sitt första flygplan så är det en 30 år gammal Fokker 50 från Amapola Flyg som gäller. Flygplanet som nu har den belgiska beteckningen OO-VLS, tidigare SE-MFY, har dock inte flugit för Amapola utan endast stått i förvar på Malmö Airport mellan december 2018 och den 27 juli 2019 enligt Planespotters.

Tidigare flög OO-VLS hos Air Antwerps föregångare VLM Airlines och efter en episod i Sverige ska snart flygplanet återigen börja flyga från Belgien. Den 28 juli flög OO-VLS från Malmö till Antwerpens flygplats för att träna besättningar i ett steg mot att Air Antwerp ska få ett AOC. OO-VLS kommer dock ganska snart, enligt flygbolaget ,att återvända till Malmö för de sista finjusteringarna innan Fokkern sätts i trafik och tills Air Antwerp har erhållit ett eget AOC.

Basen för Air Antwerps framtida verksamhet är, föga förvånande, Antwerpen och därifrån ska man flyga med Fokker 50 till bland annat London City Airport. Framöver är det även tänkt att flygbolaget också ska ägna sig åt uppdragstrafik åt andra flygbolag runt om i Europa enligt tidigare rapporter.

Gällande Air Antwerps flygplansflotta på längre sikt har flygbolaget sagt att man tittar på flygplan som har 50 till 80 stolar. Det skulle kunna innebär att Air Antwerp tar in CRJ-flygplan precis som moderbolaget CityJet, som idag har närmare 30 stycken CRJ 900 i sin flotta, för att ersätta åldrande Fokker 50 som åtminstone till en början blir stommen i Air Antwerp.

(Foto: Bluescan)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.