Rött för Lufthansa Group under första halvan av 2019

Under det första halvåret 2019 har Lufthansa Group redovisat ett underskott på 1,2 miljarder kronor, vilket är betydligt sämre än det första halvåret 2018 då det blev en vinst på 7,5 miljarder kronor.

Lufthansa Group som består av Lufthansa, SWISS, Austrian, Brussels Airlines och lågprisflygbolaget Eurowings har redovisat sin halvårsrapport för 2019 och den visar på röda siffror. Under årets första halva blev det ett underskott på 1,2 miljarder kronor för gruppen vilket följer trenden om ett tuffare 2019 för Europas flygbolag än föregående år. Under det första halvåret 2018 gjorde Lufthansa Group en vinst på 7,5 miljarder kronor istället.

Den största anledningen till att det just nu går dåligt för Lufthansa Group beror enligt den svenske finanschefen Ulrik Svensson på en hårdare konkurrens i Europa och en överkapacitetet på kortdistanstrafiken från Tyskland och Österrike.

Att det råder överkapacitet drabbar främst Eurowings som också är det flygbolag som tynger ner hela koncernens resultat. Eurowings har bland annat etablerat sig stort i Österrike samt expanderat i Tyskland efter Air Berlins konkurs och där är nu konkurrensen stenhård med främst easyJet och Ryanair.

Ryanair har också nyligen lämnat sin halvårsrapport som visade på ett fortsatt överskott, men det minskade med 21 procent på grund av högre bränsle och personalkostnader. Det blev trots detta ett överskott på 2,6 miljarder kronor under första halvan av 2019.

(Foto: Lufthansa Group)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.