Nya uppgifter kring flygkraschen i Umeå häver flygförbud

Flygplanstypen GippsAero GA8 som var det flygplan som kraschade utanför Umeå under juli och sedan belades med flygförbud är nu åter i luften, utan flygförbud. Detta efter nya uppgifter kring utredningen i Umeå.

Efter den tragiska kraschen med en GippsAero GA8 nära Umeå flygplats, den 14 juli, där nio personer omkom fick flygplanstypen flygförbud på initiativ från den australiensiska luftfartsmyndigheten då det är i Australien som flygplanstypen tillverkas.

Men nu kan flygplanstypen GA8 återigen flyga då både Australien och europeiska EASA har hävt flygförbudet efter nya uppgifter i utredningen kring kraschen utanför Umeå. Enligt EASA som tagit del av den initiala utredningen så har flygplanet inte brutits sönder under normal flygning för flygplanstypen vilket gör att man inte ser något som tyder på att det finns något allvarligt strukturellt fel på GA8-flygplanen.

EASA rapportera istället att flygplanet i Umeå brutits sönder på grund av höga aerodynamiska krafter som flygplanet inte är byggt för. Flygplanet har alltså troligtivs delvis brutits sönder i samband med den spinn som det hamnat i som vittnen sett och även fångat på film. Men det är dock fortfarande oklart vad som föranledde spinnen vilket innebar att flygplanet kraschade.

(Foto: Bidgee)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.