Flygresandet fortsatte att minska under årets andra kvartal

Antalet passagerare på de svenska flygplatserna minskade med 3,4 procent under årets andra kvartal och det beror till största del på att färre flyger inrikes. Utrikestrafiken minskade även den men endast med drygt en procent.

Jämfört med samma period 2018 så minskade antalet inrikespassagerare på de svenska flygplatserna 2019 med 10,9 procent under det andra kvartalet 2019 enligt Transportstyrelsens statistik för perioden. Förra året var antalet inrikespassagerare för perioden drygt 2 miljoner, jämfört med 1,8 miljoner i år. Även utrikestrafiken minskade något, med 1,6 procent, från 8,5 miljoner till 8,4 miljoner resenärer.

”Inrikesflygets nedgång fortsätter, vilket har sin förklaring i framförallt SAS flygstrejk, men också att allt färre väljer att resa med flyg inrikes. Utrikestrafiken har dämpats något”, säger Jean-Marie Skoglund som är flygmarknadsanalytiker på Transportstyrelsen.

Det land som hade flest passagerare från svenska flygplatser under kvartalet var Spanien då drygt en miljon passagerare flög mellan länderna under perioden. Frankrike hade den största ökningen 15,7 procent medan flygtrafiken på Danmark minskade med 13,9 procent.

Elva av de 38 flygplatser med linjefart och chartertrafik i landet visade på en ökning under andra kvartalet och det är samtliga icke-statliga flygplatser som står för det. Det har sin förklaring i att Nextjets konkurs i maj förra året lämnade ett flertal icke statliga flygplatser utan trafik under stora delar av det andra kvartalet 2018 och när flygtrafiken nu pågått under hela det andra kvartalet 2019 har därför passagerarsiffrorna ökat kraftigt på vissa flygplatser. Ett exempel är Arvidsjaur som ökad mest procentuellt, upp 129 procent.

Det är generellt flygplatser med upphandlad flygtrafik som har den största ökningen under andra kvartalet vilket också kan härledas till Nextjets konkurs förra året. Förutom Arvidsjaur uppvisar Vilhelmina + 92,7 procent, Kramfors/Sollefteå +87,2 procent, Gällivare +75,6 procent, Lycksele +77,6 procent och Hemavan/Tärnaby +38,1 procent.

I andra änden av utvecklingsligan finns flygplatser som Mora och Skellefteå där det för Moras del beror på att man står utan regelbunden linjetrafik. För Skellefteå har SAS-strejken och att Norwegian slutat flyga till Stockholm inneburit ett passagerartapp på närmare 37 procent under det andra kvartalet.

Även Arlanda fortsätter att tappa passagerare under andra kvartalet med 5,6 procent, vilket kan förklaras med bland annat SAS-strejken. I ett nordiskt perspektiv är Arlandas passagerarutveckling den näst största minskningen för perioden januari till juni i år med -4,8 procent. Kastrup uppvisar en minskning med -0,1 procent, Oslo +0,4 procent, Reykjavik -20,3 procent och Helsingfors +5 procent.

(Foto: Brorsson)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.