Air France på väg mot stororder hos Airbus

Air France förväntas innan veckan är slut att ha lagt en order på mellan 50 och 70 flygplan hos Airbus och då på A220-modellen som ser ut att gå från klarhet till klarhet sedan den gått från att vara kanadensisk till fransk.

Under onsdagen förväntas Air Frances kanadensiska VD Ben Smith i samband med bolagets halvårsrapport tillkännage att man lagt en order på mellan 50 och 70 flygplan hos Airbus. Det är en aning förvånande dock inte flygplan från A320neo-familjen som gäller utan Air France ska bredda sin portfolio hos Airbus med den nya ordern som uteslutande ska bestå av A220-flygplan.

Ordern som kan komma att inkludera så många som 70 A220-flygplan innebär att Airbus återigen bevisat sin förmåga att sälja flygplan, åtminstonde jämfört med kanadensiska Bombardier. Sedan Airbus tog över A220-flygplanet år 2018 har man hittils lyckats öka försäljningen av typen med 50 procent på ett år.

Om Air France väljer att köpa 70 stycken A220 blir ordern tillsammans med JetBlues på lika många flygplan, de största enskilda beställningarna som gjorts sedan flygplanstypen lanserades som Bombardier CSeries år 2008.

Med en order nu nära från Air France hoppas Airbus även kunna räkna hem ett antal optioner på A220-flygplan, men anmärkningsvärt är att det ser ut som att den omåtligt populära A320neo blir utan någon inblandning i den nya storordern.

Både Airbus och Air France har valt att inte kommentera uppgifterna om en ny order, mer än att det franska flygbolaget säger att det inte är något som är beslutat i nuläget.

(Foto: Steve Lynes)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.