Bränslebrist i Gällivare kan försvåra för brandflyget

Det blir allt svårare för användare av kolvmotorflygplan att få tag i flygbensin. På Gällivare flygplats valde leverantören att lämna flygplatsen och när en ny erbjöd sig att ta över tackade flygplatsen nej vilket försämrat möjligheterna för allmänflyget att genomföra brandflygningar.

Gällivare flygplats, Lapland Airport, står utan flygbensin, UL91/96, som används till kolvmotorflygplan. Det har kraftigt försämrat det lokala allmänflygets möjlighet att genomföra spaningar efter skogsbränder under sommaren då man inte kan tanka på flygplatsen.

Bakgrunden till att Gällivare står utan flygbensin är att den tidigare leverantören valde att lämna flygplatsen. Dock erbjöd sig Hjelmco Oil att ta över verksamheten, men enligt Sveriges Radio har flygplatsen tackat nej till detta då Hjelmco Oils logistiklösning inte ansets vara hållbar.

Hjelmco Oil avvisar dock det och menar att det rör sig om ett missförstånd och nu ska Gällivare kommun utreda om flygplatsen på felaktiga grunder tackat nej till en tankanläggning som hade kunnat gynna brandflyget.

(Foto: Skistar)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.