MAXad förlust för Boeing i kvartal två

Boeings stora problem med flygplanet 737 MAX innebar att flygplanstillverkaren redovisade en förlust på 3 miljarder dollar och en minskad omsättning med nästan 70 procent under årets andra kvartal.

Som väntat satte flygförbudet på Boeings 737 MAX djupa spår i flygplanstillverkarens ekonomiska redovisning för det andra kvartalet 2019. Boeing redovisade ett underskott på 2,8 miljarder dollar som till stor del beror på att omsättningen sjönk med 66 procent för den civila delen av verksamheten.

Det stora tappat grundar sig i att Boeing endast levererat 90 flygplan under det andra kvartalet jämfört med 194 under samma period år 2018. Sammantaget befinner sig alltså Boeing i en tuff situation och sedan beslutet kom från luftfartsmyndigheter världen över att utfärda ett flygförbud för MAX-flygplanen har det bara blivit värre. Dessutom är det att vänta stora skadestånd till både flygbolag och anhöriga efter de två flygolyckorna som föranledde flygförbudet för flygplanstypen.

Vid ett flertal tillfällen har ännu fler fel hittats på MAX som är Boeings senaste utveckling av den ikoniska 737-familjen. Det är i nuläget oklart när flygplanstypen får flyga med passagerare igen och flygbolag som använde typen innan förbudet flyttar gång på gång fram återintroduktionen av Boeing 737 MAX. Just nu har flera flygbolag MAX-flygplanet inlagt i flygschemat från och med november samt december.

(Foto: Boeing)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.