GippsAero GA8 förbjuds i hela Europa efter Umeå-krasch

Efter kraschen med en GippsAero GA8 utanför Umeå där nio människor omkom har EASA nu förbjudit flygplanstypen i hela Europa i väntan på svar om vad som orsakat kraschen.

Den 14 juli kraschade en GippsAero GA8 från 4 000 meters höjd utanför Umeå med fallskärmshoppare och samtliga nio personer ombord omkom tragiskt i samband med kraschen. Kort efter händelsen bestämde de svenska fallskärmsklubbarna att sluta flyga med den aktuella flygplanstypen och nu har även EASA förbjudet GippsAero GA8 från att flyga i Europa tills att det står klart vad som orsakat olyckan.

Den europeiska luftfartsmyndigheten skriver i ett Emergency Airworthiness Directive, EAD, att GippsAero GA8 AIRVAN inte får flyga i EASAs medlemsländer på grund av den inträffade kraschen den 14 juli då det finns indikationer på att flygplanet på 4 000 meter ska ha gått sönder strukturellt.

Det tillfälliga flygförbudet i Europa kommer att gälla i 15 dagar från den 20 juli, men kan komma att förlängas med en ny EAD från EASA. Dock är ferryflygning tillåten med flygplanstypen i europeiskt luftrum efter att operatören fått ett tillstånd för detta från EASA. Även den australiensiska luftfartsmyndigheten har förbjudit flygningar med GippsAero GA8 vilket varit en faktor till att även EASA gjort likadant.

(Foto: Bidgee)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.