Afrikanskt flygbolag ska dubblera flottan och utmana Ethiopian

Kenya Airways ska expandera sig ur flera år av förluster, och det med besked. Det afrikanska flygbolaget ska dubblera sin nuvarande flotta på 41 flygplan för att ta upp kampen på allvar med dominerande Ethiopian Airlines. 

Kenya Airways vill nu expandera kraftigt för att åter kunna visa på vinst i sin redovisning. Flygbolaget planerar för att utöka dagens flygplansflotta med 100 procent fram till och med år 2024 för att ta upp kampen med storspelaren Ethiopian Airlines om de afrikanska flygresenärerna. 

Det krävs dock minst en fördubbling av dagens flygplansflotta för att Kenya Airways ska kunna konkurrera med Ethiopian. Kenyas flotta på 41 flygplan blir nämligen småpotatis jämfört med Ethiopian som har över 100 flygplan till sitt förfogande för flyglinjer från sin hubb i Addis Abeba. 

Att det är förändringar inom Kenya Airways är troligt då den nuvarande VD:n tillkännagav att han avsåg lämna sin post i flygbolaget vilket indikerar att flygbolaget tar en ny riktning. Ett steg i den nya riktningen och de stora expansionsplanerna är bland annat en ny linje till New York från Nairobi som Kenya Airways startat tillsammans med Skyteam-kollegan med Delta Air Lines.  

Dagens flygplansflotta hos det kenyanska flygbolaget består av Boeing 737, Boeing 787 och Embraer 190-flygplan. Dessutom leasar man ut ett antal Boeing 777 till Turkish Airlines, ett leasingavtal som enligt uppgifter gör att Kenya Airways förlorar stora summor pengar dagligen. Det återstår att se hur det går för Kenya Airways framöver och hur den kraftigt expandera flygplansflottan kommer se ut. Flygbolaget är åtminstone fast beslutna om att flyga fler människor till och från Kenya för att vända ekonomisk förlust till vinst.  

(Foto: Nicky Boogaard)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.