Airbus har fått orderböckerna på A220 att blomstra

Airbus varumärke väger tungt i flygbranschen. Det står klart efter att man lyckats öka antalet beställningar på A220-flygplanet, tidigare Bombardier CSeries, som den kanadensiska flygplanstillverkaren drog in på tio år med 50 procent på ett år.

Under de tio år, 2008-2018, som Airbus A220-flygplan var Bombardier CSeries lyckades den kanadensiska tillverkaren att få 402 ordrar på flygplanet. Men när nu Airbus tagit över flygplanstypen och döpt om den har man lyckats öka antalet beställningar med cirka 50 procent på ett år.

När CSeries blev Airbus A220 i juli förra året trillade det nästintill direkt beställningar på flygplanstypen från JetBlue, Moxy och Lufthansa på totalt 140 flygplan och bara i det ligger en stor del av den explosionsartade ökningen. Airbus nöjer sig dock inte med detta och lanserade nyligen en uppdaterd version av A220 med möjlighet att öka nyttolasten och räckvidden vilket troligtivs gör flygplanstypen ännu mer attraktiv för flygbolagen.

Till ekvationen ska dock läggas att under Bombardiers tid med CSeries föll oljepriset drastiskt, från 111 dollar per fat år 2011, tre år efter CSeries-lanseringen, till cirka 30 dollar per fat år 2015. Det gjorde att många flygbolag valde att förlänga leasingavtal på befintliga flygplan från Airbus och Boeing istället för att köpa nya mer bränslesnåla flygplan.

Idag ligger oljepriset per fat på ungefär 60 dollar och med nya flygplan som A220, som minskar koldioxidutsläppen jämfört med gamla A320 samt B737, i kombination med Airbus namn på Bombardies tidigare flaggskepp har intresset för flygplanstypen lyft. Intresset kommer dessutom knappast att avta de närmaste åren med en ny uppdaterad version av A220 lanserad.

(Foto: Romain COUPY)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.