Umeå – Vingen bröts av i luften

Haverikommissionen bekräftar nu de vittnesuppgifter om att det flygplan som störtade utanför Umeå under gårdagen tappade en del av sin ena vinge i luften och som följd omkom nio personer.

Under söndagen kraschade en GippsAero GA8 Airvan från Umeås Fallskärmsklubb med nio personer ombord strax utanför Umeå. Samtliga ombord omkom vid kraschen och nu har Haverikommissionen påbörjat arbetet med att utreda händelsen.

Som ett steg i utredningen bekräftar kommissionen nu att delar av flygplanets ena vinge bröts av i luften innan det störtade. Detta då man kunnat hitta rester från en vinge på en annan plats än på flygplanets nedslagsplats. Senare under måndagen vill dock Statens haverikommission varken dementera eller bekräfta att delar av vingen brutits av i luften.

Resterna av flygplanet kommer att transporteras till Strängnäs för vidare utredning, och innan man eventuellt kan få svar på vad som orsakat olyckan kan det ta minst ett år. Utredningen kan också försenas om man behöver hämta information utomlands enligt DN. Flygplanstillverkaren GippsAero som har sin bas i Australien säger att man är redo att bistå utredningen med fakta om den aktuella flygplanstypen.

Under måndagen har även det Svenska Fallskärmsförbundet beslutat att tillfälligt stoppa alla flygningar med den aktuella flygplanstypen i vänta på mer information och fakta kring kraschen i Umeå.

(Foto: Bidgee)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.